Prof.Univ.Dr. Georgeta Stoleriu

Biografie

Soprană dedicată cu precădere vieţii de concert, Georgeta Stoleriu s-a născut la 19 ianuarie 1946 la Bucureşti şi a dovedit reale calităţi vocale încă din copilărie.

Atracţia pentru arta vocală a fost mai puternică însă în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din capitală unde a urmat cursurile clasei de canto, având onoarea de a o avea maestră pe admirabila artistă Yolanda Mărculescu, în memoria căreia, soprana Georgeta Stoleriu a instituit bursa anuală „Yolanda Mărculescu” pe care, din 1995, o acordă, anual, celui mai bun student de la canto.

După absolvirea Conservatorului din Bucureşti în 1970, Georgeta Stoleriu a urmat cursuri de specializare la Hochschule für Musik „Franz Liszt” din Weimar, între anii 1974-1979, cu Lore Fischer.

Activitatea artistică

Vocea de soprană de o limpezime, de o puritate şi o strălucire rar întâlnite, conservată în cei 40 de ani de carieră, precum şi cultura muzicală excepţională şi dăruirea artistică la rândul ei nepereche, sunt, fără îndoială, ingredientele principale care au contribuit la obţinerea titulaturii de artist muzician interpret desăvârşit.

Repertoriul Georgetei Stoleriu este foarte întins, cuprinzând mari lucrări vocal-simfonice din epoci diferite, cu o predilecţie deosebită pentru muzica lui Bach, piese vocale din Evul Mediu şi Renaştere, dar și pentru oratorii, cantate, arii, lieduri, opere de Monteverdi, Gluck, Purcell, Haendel, Vivaldi, Pergolesi, Scarlatti,  Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelsohn-Bartholdy, Brahms, Wolf, Liszt, Strauss, Faure, Chausson, Grieg, Mahler, Debussy, Ravel, Poulenc, Satie,  Cage, etc., şi compozitori români: Enescu, Jora, Brediceanu, Constantinescu,  Ciortea, Popovici, Donceanu, Petra- Basacopol, Alexandra Nichifor, Coman, Vosganian,  Ţăranu etc., toate acestea fiind reconstituite printr-o muncă de veritabilă arheologie muzicală, unele dintre ele prezentate în primă audiţie absolută cu remarcabila formaţie Studioul de Muzică Veche.

A înregistrat peste  3500 minute la Radio România, la Casele de discuri „Electrecord”, „Newport Classic” (SUA), „Guanako” (Germania) şi la Televiziune, ca interpretă principală în filmele Secretul Susanei de Wolf Ferrari (regia: Marianti Banu, 1969) şi The Music Lesson de Felicia Donceanu (regia: Dan Manoliu, 1997).

Este deținătoarea multor distincții naționale și internaționale care îi recunosc valoarea interpretării muzicii vocal-simfonice și camerale: Premiul „I.S. Bach”- Leipzig, Premiul Colegiului Criticilor muzicali din România, Premiul revistei „Flacăra”, Medalia „George Enescu”, Medalia „Dinu Lipatti”, Medalia „H. Darclee”, Medalia „Tristan Tzara”, Medalia aniversară a Societăţii de Radiodifuziune „Canalul România Muzical ”, Medalia aniversară a Muzeului Cotroceni. A colaborat cu reputate ansambluri din toată lumea, iar evoluțiile “Studioului de muzică veche” pe care îl conduce, au stârnit admirația publicului iubitor al artei lirice.

Activitatea profesorală

Catalogată drept una dintre cele mai valoroase soliste ale ultimilor decenii, Georgeta Stoleriu este nu numai un artist de marcă, ci și un foarte bun și apreciat pedagog, distinsa soprană formând, în cadrul Universității de Muzică din Bucureşti, cântăreţi remarcabili, precum Felicia Filip, Ruxandra Donose, Liliana Nichiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Mirela Zafiri şi multe alte mari artiste, ce confirm prestigiul şcolii de măiestrie care îi poartă numele.