Prof.univ.dr. Leonard Dumitriu

Muzician pasionat de vocalitate, maestrul Dumitriu este ataşat operei, domeniu în care activează ca dirijor de aproape 30 de ani, în egală măsură liedului, gen căruia i-a dedicat cicluri pentru toate vocile, şi corului, formaţie vocală pentru care a scris pagini inspirate. În domeniul liric s-a manifestat şi în calitate de creator, patru din cele cinci opere pe texte de I.L. Caragiale cunoscând un frumos succes de public şi fiind apreciate de critica de specialitate. Genul cameral, simfonic şi concertant se numără de asemeni printre preocupările compozitorului.
După o carieră de peste 25 de ani la Opera Naţională Română din Iaşi, dirijorul Leonard Dumitriu este astăzi o prezenţă activă pe scenele de concert din România, aflându-se în mod curent la pupitrul Filarmonicilor din Bacău, Craiova, Oradea, Braşov, Sibiu, Timişoara, Ploieşti, Botoşani, Râmnicu Vâlcea.
Rafinat şi exigent, conferenţiarul universitar Leonard Dumitriu este cunoscut studenţilor de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţiile Instrumente, Canto şi Pedagogie, pentru orele sale de Armonie şi Contrapunct.
Leonard Dumitriu a scris şi câteva cărţi în domeniul muzicii, între care menţionăm trilogia „Caragiale în teatrul liric” şi „Atelier dirijoral”, volumul al III-lea al acestui studiu aflându-se încă pe masa de lucru.
Nu în ultimul rând, maestrul Dumitriu este îndrumător de Doctorat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, domeniul predilect de cercetare fiind…vocalitatea.