Maria Slătinaru-Nistor

Biografie

Maria Slătinaru-Nistor s-a născut la Iaşi, la 25 mai 1938, începând studiile în oraşul natal, la Conservatorul „George Enescu” din laşi (1964-1967) și continuând la clasa profesoarei Arta Florescu, la Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti (1967-1969).

Măiestria artistică

Luxul timbral, sunetele îmbrăcate generos într-un înveliş strălucitor, natural argintat, corola de armonice de o rară bogăţie sunt doar câteva dintre trăsăturile vocale care contribuie la catalogarea Mariei Slătinaru-Nistor drept ,,cea mai frumoasă voce de soprană pe un arc de timp care înconjoară multe decenii, înainte şi după anii în care şi-a desfăşurat cariera” (Costin Popa).

Comparată cu nume precum Leontyne Price sau Renata Tebaldi, propriul nume şi renume ale artistei au răsunat în largul evantai de roluri pe care le-a interpretat: roluri principale din „Trubadurul” și „Aida” de Giuseppe Verdi; Floria din „Tosca” de Giacomo Puccini; Margueritte din „Faust” de Charles Gounod; Mimi din „Boema”; Liù din „Turandot”; Leonore din „Fidelio” de L. van Beethoven; Maddalena din „Andrea Chénier” de Umberto Giordano; Sieglinde din „Walkiria” de Richard Wagner; Santuzza din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni etc. la care se adaugă roluri din opere românești precum „Hamlet” de Pascal Bentoiu sau „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu.

Având drept parteneri pe cei mai importanţi solişti ai scenelor pe care a cântat și colaborând cu importante teatre lirice din lume, celebra soprană  a obținut de-a lungul carierei premii precum cele de la Concursul Internațional „Piotr Ilici Ceaikovski” – Moscova (1966), Concursul Internațional de la Toulouse – Franța (1967), Concursul Internațional „George Enescu” (1967), Concursul Internațional de la s’Hertogenbosch – Olanda (1969), Concursul Internațional de Canto „Francesco Vinas” – Barcelona, Spania (1969), precum și Premiul ,,Glorie în Arta Lirică” (Uniunea Criticilor Muzicali), Medalia ,,George Stephănescu” (Opera Națională din București), iar Președinția României i-a acordat Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de ofițer și Ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de Comandor, categ. D, ,,Arta Spectacolului”.

Activitatea pedagogică

După încheierea carierei sale artistice, Maria Slătinaru Nistor a continuat cu activitatea de profesorat. A predat la Montreal (Canada, 1987) – Clasa de master la Conservator, la Basel (Elveția, 1988) – Clasa de master la Conservator, cursuri ,,Master Class” în Belgrad (Serbia), Sofia (Bulgaria), Milano (Italia), Constanța (Conservatorul de Muzică), curs de măiestrie vocală organizat de Universitatea ,,Apollonia” din Iaşi, prin Forumul Academic al Creativităţii, Inovării şi Performanţei în Arte (FACIPA), precum şi prin Centrul de Performanţă în Formarea Profesională Continuă (CPFPC) în anul 2012, iar din anul 1990 la Universitatea Națională de Muzică din București.